# Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov! Pridružite se družini, ki šteje že 67 inovativnih podjetij

  • DELI NAPREJ

S tremi predstavitvenimi dogodki, ki bodo 4., 5. in 6. septembra 2017 potekali v LjubljaniMariboruin Novi Gorici, začenjamo letošnji jesenski krog financiranja start-upov s 75.000 € in 200.000 €semenskega kapitala Slovenskega podjetniškega sklada (SPS). Investicije SK75 in SK200 so enako kot doslej namenjene inovativnim start-up podjetjem s potencialom hitre globalne rasti, spremlja pa jih intenzivna vsebinska podpora v obliki pospeševalniških programov in sodelovanja z izbranimi start-up mentorji iz vrst uveljavljenih podjetnikov in investitorjev. Zadnji rok za prijave v pred-selekcijski postopek letošnjega jesenskega kroga je 11. september. Hkrati pa prvič objavljamo tudi imena vseh podjetij, ki so pred kratkim zaključila procese pridobivanja pomladnih SK75 in SK200 investicij. Družina obstoječih 61 SK start-upov je tako bogatejša za šest SK75 ekip - ASMJ (produkt Moveo), Stork (produkt Baby Stork), CoinhabFastcastProventus (produkt Tomappo) in E-upravnik, prejemnik letošnje pomladne SK200 investicije pa je podjetje SmartPA, ki je jeseni 2014 pridobilo investicijo SK50, tokrat pa je prepričalo z novim poslovnim modelom in drznim načrtom za mednarodno širitev.

Ugodna in dostopna oblika financiranja 

Rezultati oz. povratne informacije slovenskih start-upovcev, ki so do zdaj prejeli SK75 ali SK200 investicijo, kažejo, da gre pri konvertibilnem posojilu v vrednosti 75.000 EUR in javni lastniški investiciji v višini 200.000 EUR za eno najbolj ugodnih in dostopnih oblik pridobivanja zagonskega kapitala. Oba finančna produkta SPS namreč podjetnikom omogočata hitro in učinkovito testiranje ključnih predpostavk za razvoj posla in rast prodaje oz. financiranje globalne širitve, hkrati pa jim omogočata, da se podjetniki aktivno pripravljajo na večje investicijske runde domačih ali tujih skladov tveganega kapitala ali sprejem v pospeševalnik.

Slovenski start-up leta o pomenu podpornega okolja in investicij SPS

Kakšen je dejanski pomen SK investicij, ki so pomemben del slovenskega podpornega okolja za start-upe, je pred kratkim dobro ponazoril Jernej Mirt, soustanovitelj in direktor podjetja VIAR, ki je prejemnik SK75 investicije pomladne generacije 2015: ”Jaz nas jemljem kot čisti produkt slovenskega podpornega okolja. Mi smo praktično zrasli skupaj z Iniciativo Start:up Slovenija, z SK investicijo, bootcamp programom in Inkubatorjem Savinjske regije oziroma Start:up Celje skupnostjo … Slovensko podporno okolje je tukaj z namenom. Ne moreš nikogar prisiliti, da ga uporablja, ga pa jaz definitivno priporočam, ker vem, da bi mi danes bili na 30 % naše trenutne uspešnosti, če ne bi bili člani tega okolja,” je v intervjuju ob prejemu naziva Slovenski start-up leta 2017, ki ga je VIAR prejel na letošnji PODIM konferenci, povedal Mirt.

Iščete kapital za pospešeno rast prodaje ali globalno širitev?

Vse podjetnike, ki v tem času iščejo kapital za dokončanje faze ”product-market fit” in pospešeno pridobivanje kupcev (produkt SK75) ali financiranje globalne širitve ter profesionalizacije podjetja (produkt SK200), torej vabimo, da se nam pridružijo na ”roadshow” dogodku v LjubljaniMariboru ali Novi GoriciUKTU SK200

Celovite informacije o možnostih financiranja 

Na predstavitvenih (”roadshow”) dogodkih bomo udeležencem predstavili celoten potek, pogoje, časovnico in vse ostale podrobnosti SK financiranja, pa tudi priložnosti za pridobivanje zasebnih investicij pri poslovnih angelih, skladih tveganega kapitala ali korporativnih vlagateljih, kot so Kolektor, Iskratel, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije, Zavarovalnica Triglav ali Zavarovalnica Sava. 

Enako kot pretekla leta bomo na predstavitvene dogodke povabili tudi podjetnike, ki so že pridobili SK75 ali SK200 investicijo, da podelijo svoje izkušnje s tovrstnimi oblikami financiranja. Udeleženci bodo spoznali tudi pomen vitkih in agilnih metod za razvoj produktov ter podjetij in ponudbo lokalnega start-up podpornega okolja.

Roadshow dogodki so brezplačni, nanje pa vabimo tudi vse tiste posameznike in ekipe, ki o svojem start-upu šele premišljujejo in torej v tem trenutku aktivno še ne iščejo investicije.  IJAVI SE NA "ROADSHOW" DOGODEK

Nove SK zgodbe potrjujejo osnovni namen financiranja

Kar štirje start-upi od skupno sedmih, ki so pridobili letošnjo pomladno SK75 oz. SK200 investicijo – to so CoinhabDatafy.itFastcast in E-upravnik, potrjujejo osnovno logiko SPS pri financiranju zagonskih podjetij. To je logično prehajanje podjetij med produkti P2, SK75 in SK200 ter aktivno sodelovanje start-upov z neodvisnimi zasebnimi investitorji in podpornimi oz. pospeševalniškimi programi doma in v tujini.

Uspehi obstoječih SK start-upov!

Tako je s prejemniki pomladnih SK75 in SK200 investicij družina SK start-upov zrasla na skupno 67 podjetij. Tudi med ekipami, ki so investicije pridobivale v preteklih dveh letih, je kar nekaj takšnih, ki po uspešnosti izstopajo iz povprečja:

  • Ekipa Homey je bila junija izbrana med najboljših pet startupov na konferenci 36-86 v Nasvillu, kjer so prepričali s hitro rastjo plačljivih uporabnikov, pa tudi med najboljših sto start-upov v letu 2017 po mnenju spletnega medija TechCo.
  • Platforma Beeping se hitro in uspešno širi na Hrvaško, pridobili so 60 novih sodelavcev, dosegli 30% rast prodaje, trenutno pa štejejo že 10.000 uporabnikov svojih storitev.
  • Borza terjatev pospešeno raste, dosegli pa so tudi najvišjo vrednost (ene) prodane terjatve, ki je znašala 440.000 evrov.
  • Chipolo na trg pospešeno uvaja nove produkte in se uveljavlja na ameriškem trgu, proizvodnjo novih produktov so preselili na Kitajsko, pospešeno iščejo okrepitve v prodaji.
  • Ekipa RibiskeKarte.si uspešno osvaja avstrijski trg in dosega 100 % rast spletne prodaje.
  • Ekipa Simarine pospešeno pridobiva nove stranke in strateške partnerje, širi distribucijsko mrežo po vsej Evropi in uspešno prodira v ZDA.
  • Ekipa CarLock je od prejetja SK investicije skoraj potrojila število plačljivih uporabnikov in širi ekipo zaposlenih.
     

Za več informacij o dosežkih podjetij iz SK skupnosti nam pišite na stanislava.vabsek@startup.si ali nas pokličite na 031 707 204.

 

Časovnica letošnjega jesenskega kroga

Start-upi, ki se bodo v letošnjem jesenskem krogu potegovali za konvertibilno posojilo v višini 75.000 € ali javno lastniško investicijo v višini 200.000 €, bodo morali prijavo v pred-selekcijski postopek oddati najpozneje do 11. septembra 2017.

Sodelovanje v pred-selekcijskem postopku ni obvezno, je pa priporočljivo, saj podjetja v njem lahko pridobijo do 40 od skupno 100 točk za potrebe razpisa SK75 in do 35 od skupno 100 točk za potrebe razpisa SK200. Celotno časovnico za letošnji jesenski investicijski krog predstavljamo v spodnji tabeli:
 

 

SK75

SK200

Oddaja prijav v pred-selekcijo 11. september      11. september     
Prva faza pred-selekcije (prve osebne predstavitve)  21. september   21. september   
Priprava na DEMO DAN 27. september

13. november

DEMO dan (obvezna osebna predstavitev) 3. oktober 16. november
Prijava na razpis 6. oktober 6. oktober

Stopite v stik z nami!

Če imate pred prijavo oz. udeležbo na ”roadshow” dogodku še kakšno dodatno vprašanje ali dilemo, nam pišite na info@startup.si. Če želite biti obveščeni o vseh aktualnih dogodkih, novih priložnostih in zgodbah iz slovenskega start-up ekosistema, pa se naročite na naše e-novice!

Več o SK produktih!

Vse podrobnosti so na voljo na http://www.startup.si/sl-si/novica/345.

SPOZNAJ VSEH 67 SK START-UPOV

 

Ljubljana
Elvisa Basailović
01 620 34 01

Tehnološki park Ljubljana

Tehnološki park 19

1000 Ljubljana

Kamnik
Matjaž Jug
041 360 399

KIKštarter – Občina Kamnik

Fužine 9

1240 Kamnik

Nova Gorica
Mitja Mikuž
05 393 24 50

Primorski tehnološki park

Mednarodni prehod 6, Vrtojba

5290 Šempeter pri Gorici

Maribor
Urban Lapajne
02 229 42 78

Tovarna podjemov

Ulica škofa Maksimiljana Držečnika 6

2000 Maribor

Murska Sobota
Marjetka Jakob
02 530 82 36

Pomurski tehnološki park

Plese 9a

9000 Murska Sobota

Zagorje ob Savi
Dejan Zupanc
03 56 60 500

Regionalni center za razvoj d.o.o.

Podvine 36

1410 Zagorje ob Savi

Geek House pospeševalnik sofinancirajo: