# Sinergije med raziskovalnimi centri in biomedicinskimi podjetji

  • DELI NAPREJ

Rezultati, doseženi preko povezovanja naprednih tehnik in metodologij, italijanskega raziskovalnega inštituta ICGEB in slovenskega raziskovalnega inštituta, Jožef Stefan, bodo pozitvno vplivali na diagnozo in zdravljenje prevalentnih bolezni med prebivalstvom. “Govorimo o miokardnem infarktu, težkih ranah pri diabetikih, vnetnih boleznih in o (proti)bolečinskih terapijah”, poudari Serena Zacchigna, vodja skupine za kardiovaskularno biologijo na ICGEB. Dr. Zacchina bo predstavila projekt TRAIN v sredo, 26. septembra ob 16:25 v dvorani Oceania v Stazzione Marittima v sklopu dogodka Euro BioHighTech.

Namen predstavitve projekta je predstaviti znanstvene rezultate projekta pacientom, znanstveni srenji in zdravstvenim ustanovam, tako bolniščnicam kot tudi sanatorijem. Prav tako je namen predstavitve spodbuditi proces prenosa tehnologije preko vzbuditve interesa pri visoko-tehnoloških podjetij, ki bi jih tehnologija in znanje zanimala ter bi vanju vložila.

V letu dni, odkar se je projekt TRAIN začel, je projekt dosegel marsikaj. Partnerja ICGEB in Inštitut Jožef Stefan sta preko medsebojnega znanstvenega sodelovanja že razvila seznam aktivnih spojin in zdravil, ki so na volju na tržišču za zdravljenje fibroze (srčne, pulmonalne in hepatične).

“Prvi rezultati kažejo, da smo na dobri poti, da poustvarimo srčno tkivo v petrijevki”, začne Serena Zacchigna in zaključi z “Začeli smo z izolacijo kardiomiocit, ki so najbolj karakteristične celice srca in jih je tudi najtežje gojiti v laboratoriju”.

Istočasno potekajo raziskave za razvoj celičnega modela, s katerim bi lahko ovrednotili učinkovitost (proti)bolečinskih terapij. Model je osnovan na kulturi senzoričnih nevronov, ki lahko generirajo, za raziskovalce, merljiv signal.

V podjetju Experteam iz Benetk, specializirano za storitve na področju molekularne biologije in partner projekta TRAIN, so začeli z izvedbo pilotnega projekta pri katerem uporabljajo že dosegljive znanstvene rezultate za razvoj bioloških testov. S slednjimi bo mogoče, v zelo kratkem času, detektirati prisotnost patogenih mikroorganizmov v vodi in hrani in sicer preko detektiranja odziva celic na prisotnost tuje snovi. Sodelovanje podjetja Experteam v projektu dokazuje kako pomemben je prenos tehnologij iz znanstvene sfere v industrijo.

Za projekt TRAIN se je najprej začelo zanimati podjetje Ape Research, raziskovalno podjetje specializirano za uporabo vrstičnih mikroskopov za 3D mapiranje v biotehnologiji in nanotehnologiji. Podjetje se nahaja v Area Science Park v Basovizzi in je pred kratkim stopilo v sodelovanje z ICGEB ter jim omogočilo uporabo vodilne tehnolgoje “TriA SNOM” za detekcijo celic z resolucijo na nanometrskem območju. Slednja tehnologija bo omogočila odkritje novih zdravil na podlagi analize mikroskopskih slik celičnega odziva.

V luči medsebojnega sodelovanja in izmenjave izkušenj med italijanskimi in slovenskimi ustanovami, ki ga močno podpira program Interreg, so sodelavci iz ICGEB aktivno sodelovali pri implementaciji učnega programa na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Tako sta na primer, vodja skupine za kardiovaskularno biologijo (Serena Zacchigna) in vodja skupine za visoko-zmogljive presejalne tehnike v molekularni medicini (Luca Braga), predala svoje znanje na področju zdravljenja pulmonalne fibroze, doktorskim študentom vpisanih na podiplomski študijski program.

Začele so se zbirati tudi prijave za udeležence Poletne šole 2019, organizirane v okviru projekta TRAIN, ki bo na Bledu, od 13. do 17. 5. 2019.  Poletna šola je namenjena študentom in raziskovalcem, ki želijo izpopolniti svoja znanja o metodah, ki se uporabljajo v projektu, med drugimi: visoko-zmogljivo presejanje, analiza mikroskopskih slik visoke resolucije, bioinformatska orodja in strojno učenje.

Prenos znanja in tehnologij iz projekta v podjetja je izjemno pomembna aktivnost projekta, saj vodi v odpiranje novih delovnih mest in posledično v povečano blagostanje v regiji. Zavedujoč se pozitivnih posledic, ki jih lahko imajo znanstveni dosežki projekta TRAIN, so partnerji projekta začeli s popisom podjetij, ki bi jih tehnologija lahko zanimala. Za italijanske partnerje je popis izvedlo podjetje BioValley Investments v sodelovanju s Konzorcijem za molekularno biomedicino. Tehnološki park Ljubljana, skupaj z Inštitutom Jožef Stefan je naredil popis slovenskih podjetij.

Partnerji projekta TRAIN, ki se bo sicer končal marca 2020, se bodo ponovno sestali 25. septembra v Trstu v prostorih Gospodarske zbornice. Na sestanku bodo zastavili nadaljnje cilje projekta, ovrednotili dosedanje delo in komentirali dosežene znanstvene rezultate.

Projekt TRAIN je so-financiran iz sredstev ESSR preko programa Interreg Italija-Slovenija v višini več kot milijon evrov.

Za pojasnila in/ali dodatne materiale, se prosim obrnite na:

Ga. Urška Rauter
Tehnološki park Ljubljana
Tel.: 01 620 3 406
E-mail: urska.rauter@tp-lj.si

Ljubljana
Elvisa Basailović
01 620 34 01

Tehnološki park Ljubljana

Tehnološki park 19

1000 Ljubljana

Kamnik
Matjaž Jug
041 360 399

KIKštarter – Občina Kamnik

Fužine 9

1240 Kamnik

Nova Gorica
Mitja Mikuž
05 393 24 50

Primorski tehnološki park

Mednarodni prehod 6, Vrtojba

5290 Šempeter pri Gorici

Maribor
Urban Lapajne
02 229 42 78

Tovarna podjemov

Ulica škofa Maksimiljana Držečnika 6

2000 Maribor

Murska Sobota
Marjetka Jakob
02 530 82 36

Pomurski tehnološki park

Plese 9a

9000 Murska Sobota

Zagorje ob Savi
Dejan Zupanc
03 56 60 500

Regionalni center za razvoj d.o.o.

Podvine 36

1410 Zagorje ob Savi

Geek House pospeševalnik sofinancirajo: